Tradisjonsrik mat og drikke til norske høytider

Norske høytider er forbundet med mye tradisjon, og hva vi spiser og drikker til de ulike høytidene, er ikke tilfeldig. De ulike landsdelene har gjerne ulike meninger om hva som er typisk mat for de ulike høytidene.

På noen kanter av landet er pinnekjøtt en selvfølge på julaften, mens andre kan mene at det selvsagt skal være svineribbe. Andre igjen foretrekker lutefisk eller juletorsk, og alle disse rettene blir gjerne spist i de fleste hjem på de ulike dagene mellom jul og nyttår. Når det gjelder drikke til maten, kan det variere mellom alt fra vann til brus, øl og vin. De mest typiske drikkene som blir servert til pinnekjøtt og lutefisk, er akevitt og juleøl.påskelamm

Nyttårsaften er også en dag som er forbundet med mye tradisjon. Noen setter gjerne på bordet samme type rett som de hadde på julaften, mens for mange er det ganske vanlig med kalkun på nyttårsaften. Det er alltid like spennende hvert år om kalkunen blir saftig og ikke tørr.

Til kalkun kan man med fordel servere både hvitvin og champagne. Fortrekker du å drikke øl til, så er det ingenting i veien for det!

Når påsken står for tur, er det igjen på tide å finne frem sitt fineste servise og by gjester på god mat. En klassiker i mange påskehjem – eller hytter – er påskelammet. For mange er krydderet minst like viktig som selve lammet. Krydder du bør ha med, er hvitløk, sitron, timian og rosmarin.

Til påskelammet er det ingenting i veien for å servere en god akevitt. Det passer godt sammen, og akevitten er god å varme seg på etter en kald dag ute i skisporet. I tillegg er selvsagt en god rødvin en slager å servere til påskelammet.