Øl er også for kjennere

Vin har eksistert i årtusener, og regnes som svært edle dråper. Øl har rykte på seg for å være mer beregnet på sofakos og fotballkamper, og ikke på langt nær så raffinert som vin, men det finnes de som nyter øl vel så mye som vin og mener det fint går an å bli en skikkelig ølkjenner.

Mange store hus har en egen vinkjeller der det lagres opptil flere hundre vinflasker som ligger og venter, og det finnes mange hundre forskjellige vinsorter. Det færre vet er at det også finnes mange hundre forskjellige ølsorter, og det foregår ofte testing av øl, kanskje spesielt rundt juletider.

 

Ølsmaking er et fag på linje med vinsmaking, og krever gode smaksløker og en følsom gane

Dette viser at det kreves litt erfaring for å kjenne forskjell på godt og dårlig øl, akkurat som med vinsmaking. I Trøndelag arrangeres det ølsmaking som foregår på en godt organisert måte og knuser mytene om at øl ikke er fasjonabel drikke. Gulating bryggeri organiserer en ølsmaking der det blir servert mange ølsorter en etter en, og både menn og kvinner deltar.

Som med vin kan man også med øl kjenne etter om det er for mye eller for lite av en ingrediens, for eksempel om det er for sterk smak av humle eller en type frukt. Tappingen av ølet har også mye å si for smaken. Mange føler at det er fordeler med å foretrekke øl som alkoholholdig drikke fremfor vin, siden man på dagtid kan kjøpe mange ølmerker på vanlige dagligvarebutikker. Mer om ølsmaking her:

26 konkurranseklare deltakere samlet seg i Tivolikjelleren i Moss for et rekordforsøk litt på siden av toppidretten – NRK