Fysisk og psykisk helse henger sammen

Kroppen vår er et svært komplekst system, og hvordan du føler deg både fysisk og psykisk henger sammen. Det betyr for eksempel at det å trene og holde seg i god fysisk form, kan gi deg bedre humør og forebygge depresjon.

Hvordan kan fysisk aktivitet og riktig kosthold påvirke humøret?

Det finnes svært mye forskning på dette området, samspillet mellom kroppens fysiske og psykiske prosesser er komplekst, men det er relativt klart at fysiske aktivitet henger sammen med bedre humør.

Det finnes flere ulike forklaringsmodeller, men for eksempel vil fysisk aktivitet gi økte nivåer av serotonin som er et hormon som er viktig for humøret. Dette forklarer også såkalt «runners high», der spesielt løpere opplever intens lykke i forbindelse med trening. Det er vel egentlig ingen som er misfornøyd rett etter trening, for de aller fleste vil det være en god opplevelse å ha været ute på en treningsrunde.

Et annet relativt enkelt sammenheng er mellom kosthold og humør. Som de aller fleste har erfaring med, er for eksempel sjokolade og andre sukkervarer noe som gir en umiddelbar topp i humør og energi. Men denne toppen blir raskt borte, og du er tilbake i en situasjon uten energi. Sunn mat som gir et mer stabilt blodsukker, kan gi deg et mer stabilt humør. Dessuten lærer seg kroppen å bli mindre avhengig av raffinert sukker.

Nøkkelen til mer trening og bedre kosthold er kontinuitet

Det finnes dessverre ingen snarveier til gode trenings-rutiner, sunt kosthold og de fysiske og psykiske resultatene som følger med. Det handler om hardt arbeid og en vilje og evne til å endre sine eksisterende handlemønster.

Noen viktige tips i den forbindelse er å ikke prøve å oppnå for mye på samme gang, ikke gi opp ved første motgang og se fremgang i alt du gjør. Husk at en treningsøkt, uansett om den er på 5 minutter eller flere timer, er utrolig mye bedre enn ingenting. På tilsvarende måte er det mye bedre å kutte ut den ene sjokoladen, enn å ikke gjør noe i det hele tatt. Små tiltak vil lede til store resultater.