Norsk øl!

Norsk øl har lange tradisjoner, med en historie tilbake til 1821, da Schous bryggeri i Christiania var Norges eneste bryggeri. Vi kan telle over 70 registrerte bryggerier i Norge i dag, og mange av disse er mikrobryggerier.

De største norskeide bryggeriene er Hansa, Mack, Aass og Grans, og øl fra disse bryggeriene finner vi i butikker og vinmonopoler over hele landet. Likevel ser vi en stadig økende trend blant mikrobryggeriene, og i både bygd og by dukker det fra tid til annen opp nye spennende mikrobryggerier som leverer godt øl.

Et mikrobryggeri er altså et lite bryggeri som bruker tradisjonsrike metoder til den klassiske ølbryggingen. Mye historisk håndverksarbeid blir tatt i bruk – og selv om det finnes ganske mange mikrobryggerier i landet vårt etter hvert, ser det ut som om populariteten bare øker!

Bryggepanner på bryggeri

Mikrobryggerier i Norge

Det første mikrobryggeriet i Norge kom i 1989 etter at trenden ble adoptert fra Storbritannia. Blant noen av mikrobryggeriene i Norge er det flere som skiller seg litt ekstra ut.

  • 7 Fjell Bryggeri kommer selvsagt fra byen mellom de sju fjell, Bergen. Brewmaster Gahr Smith-Gahrsen fra det bergenske bryggeriet har vunnet NM i hjemmebrygging ved flere anledninger.
  • I Tromsø finner vi bryggeriet Graff Brygghus, som brygger øl inspirert av den amerikanske nordvestkysten og Tyskland.
  • På Hareid i Sunnmøre har de kastet seg på den populære trenden med økologisk øl. Grim & Gryt brygger smaksrikt øl fra de beste økologiske råvarene som finnes.
  • Atna Øl kan du kjøpe i utvalgte dagligvarer og på serveringssteder i Sør-Norge. De holder til i en gammel flatbrødfabrikk og satser på øl med villmarkspreg. Prøv Atna Øl til rakfisk eller til julemat.

Antall mikrobryggerier i Norge har eksplodert, som vi skjønner. Men hvert og ett av dem er hjertelig velkomne. Norge har mye spennende øl å by på – både fra de store så vel som fra de små bryggeriene.