Norske gårdsbutikker og lokalmat

Norges langstrakte land har et rikt utvalg av mye deilig og lokalprodusert mat. Det finnes kanskje ikke så mange av dem, men de gårdsbutikkene som er å finne, er unike og helt spesielle for sitt lokalmiljø. Der gårdsbutikkene av ulike årsaker ikke lar seg drive, kommer gjerne en lokal kolonialforretning inn og driver glimrende markedsføring med salg av gårdsmat og varer fra lokale produsenter.

Besøk en koselig gårdsbutikk og få en lokal historie på kjøpet!

  • Aukrust gard og urteri i Oppland er omringet av de høyeste fjellene i Nord-Europa, og tilbyr et rikt utvalg av urter i tillegg til te, krydder og spekepølser fra egne dyr. Her kan du også oppleve utstillinger og konserter, og du kan til og med leie lokaler med servering for opptil 50 personer.
  • Bakken Øvre Gårdsmat i Hedmark tilbyr både pultost, rømme og iskrem fra sin gårdsbutikk, i tillegg til tørrsaltet spekemat og hjemmelaget sylte, og selvsagt må vi nevne deres populære gårdsburgere! Burgerne der er verdt turen i seg selv.
  • Bønes gård i Bergen er en lokal pølsemaker som, i tillegg til å drive egen gårdsbutikk, også leverer varer til de fleste dagligvarebutikkene i Bergen. Bønes gård kan by på ekte servelat, Bønes røkt bacon, Bønes biffgrill, lammepølse med hvitløk og kokt bayonneskinke. På en annen kant av Hordaland ligger embetsgården Engevik Gaard i Fusa kommune. Utsalget tilbyr deilige bakstekaker og flatbrød.
  • I Nordmøre finner vi «Den Glade Ku», som produserer den tradisjonsrike delikatessen mølsgraut, som er et søtt pålegg laget av melk fra egne, glade kyr.
  • I Møre og Romsdal finner vi også Derinngarden, som ligger fint til øverst på Halåsen i Eide. Der driver de med økologisk melkeproduksjon på sitt nybygde gårdsmeieri. I gårdsbutikken kan du kjøpe gårdens nydelige oster og andre godsaker.

Les mer om lokale gårdsbutikker på nettsiden www.hanen.no

Geit på gård

Ost, melk og smør fra hele landet

  • På Bryn Gardsmeieri, som ligger i grenda Flendalen i Trysil kommune, finner du Astrid og Per. De produserer ost av den melken som geitene gir dem i løpet av året. Utvalget består av blant annet flere slag hvitoster og brun geitost.
  • Alm Gard i Sogn og Fjordane er en økologisk gardsdrift som ligger i den lille bygda Feios. På gården Alm produseres blant annet iskrem, honning, syltetøy, yoghurt, storfekjøtt, melk, syltetøy, saft og ost.
  • I den koselige gårdsbutikken Vildenvang i Nordreisa kommune i Troms selges det ost av dagfersk melk fra gårdens geiter, blant annet halvfast hvit geitost som lagres i modningskjelleren i 6 til 12 måneder. Dette er spennende og unike oster kan man smake på, om man stikker innom Vildenvang.

Om man leter, så skal man finne, heter det – og landet vårt har et rikt utvalg av lokalmat og gårdsbutikker dersom man bare vet hvor man skal reise. Legger du bilferien til Norge, har du muligheten til å kjøre innom mange lokale produsenter på veien, og noen av dem tilbyr til og med overnatting. På den måten kan du oppleve den lokale historien på nært hold, og få en helt unik ferie som du sent vil glemme!